Во Северна Америка е толку студено, што замрзнаа и Нијагарините водопади, но, глетката е величествена!

Нијагарините водопади (Нигерски водопади) – низа водопади кои се наоѓаат на Нијагара на истокот на Северна Америка, на границата помеѓу САД и Канада. Водопадите се состојат од три различни водопади: Потповеднички водопади (познати исто како и Канадски водопади), Американски водопади и помалите Водопади на бендови. Ниагарините Водопади не се многу високи, но, се многу широки. Низ нив просечно течат околу 110.000 м³ вода секој минута до максимална од 165.000 м³ во минута. Тоа ги прави најмоќните водопади во Северна Америка и најверојатно во светот.

Географски гледано, Нијагарините Водопади се наоѓаат на 20-минутно возење од американскиот град Бафало во државата Њујорк и час и половина возење од канадскиот град Торонто. Некои извори погрешно тврдат дека низ водопадите течат просечно 330.000 кубни метри на минута или дури и повеќе. Таа бројка е точна кога станува за просечниот тек на самата река, но голем дел од тоа се пренасочува за хидроелектрични потреби пред да стигне до водопадите. Ниагарините Водопади се прославија со нивната убавина, но, исто така, претставуваат важен извор на хидро-електрична струја. Водопадите претставуваат популарна туристичка атракција скоро еден век и ова природно чудо е поделено на збратимените градови Нијагарини Водопади (Онтарио) и Ниагарини Водопад (Њујорк).

Нијагaраните водопади се неверојатно привлечни преку целата година.

Оваа зима во Северна Америка е многу студено, што замрзнаа и Нијагарините водопади, но, глетката е величествена!

Сè замрзнува и станува покриено со мраз за да создаде магична слика. Облак од џиновски димензии, оградите изгледаат како гигантски јажиња од мраз, а растенијата стануваат огромни замрзнати светилки.

Можете да видите што мислиме на прекрасните слики подолу:

Дали знаете дека водата може да биде и обликувана?

Ова изгледа како да е насликано, но тоа се вистинските Кандски (Подповеднички) водопади

Празнично замрзната ограда со синото небо во позадина

Претпоставуваме дека ова се растенија, но тие повеќе изгледаат како корали кога се замрзнати

Ова е зимска идила, ако досега ја немаме видено

Оваа спрала од мраз изгледа многу интересно

Дали е куќата на Елса?

Сино небо и сина вода во контраст со бел снег

Гранки замрзнати во времето

Смрзната ограда со заби од мраз

Чувствуваме студ гледајќи ја сликава

Погледнете ги овие снежни форми

Сини мразулци и сини пупки од растенија

И покрај студот двајцата се воодушевени од глетката пред нив

Утринска светлина на водопадите на Нијагара

Ова дефинитивно изгледа како сцена од Нарнија

Замрзнатиот спреј е апсолутно неверојатен

Ова изгледа како замрзната коса што виси

Никој нема да гледа низ овој визир некое време

Овие набљудувачи се восхитени од замрзнатите чудесни фигури околу нив

 

Остави одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.