Годинава се очекува отворање на Големиот Египетски Музеј, прокт вреден милијарда долари, на кој работат околу 5.000 градежници. Музејот, кој е позициониран недалеку од древните пирамиди во Гиза, ќе се простира на околу 483.000 м2 и ќе стане најголем музеј на светот посветен само на една цивилизација, пренесува ЦНН.

Фото: Wikipedia

“Ова ќе биде музеј на 21. век. Во предвид е земена целата модерна технологија, која посетата на овој музеј треба да ја направи незаборавна, но во исто време нуди и најдобра можна околина за артефактите“, рече директорот на музејот Тарек Тауфик.

Фото: theartnewspaper.com

Во музејот ќе се наоѓаат некои од највредните египетски артефакти.

Фото: e-architect.co.uk

Насловна фотографија: blooloop.com

.

Остави одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.