Пребарува: Разно

Култура
Ренесансниот човек на модерниот американски филм – Дејвид Линч, роден на денешен ден
Од

Мајсторот на надреализмот, режисерот Дејвид Линч создава филмови веќе половина век и тој е еден од најголемите режисери во современиот филм. Мрак, тајни, мистерии, напнатост…

Култура
Светот што лебди помеѓу сонот и јавето – Федерико Фелини, роден на денешен ден
Од

Кога станува збор за надреалниот филмски свет на Федерико Фелини, што лебди помеѓу фантазијата, мечтите, соништата и јавето – ништо не е претерано или отповеќе.…

Култура
Човек може и да не го сака, но не може да премине рамнодушно преку него… Едгар Алан По – роден на денешен ден
Од

Едгар Алан По (19 Јануари 1809 – 7 октомври 1849), американски писател, поет, уредник, критичар е роден во шкотско-ирско семејство во Бостон, Масачусетс. Тој е…

Забава
Кој ги облекуваше славните убавици од ерата на златниот Холивуд
Од

Во средината на 20от век во Холивуд владееше гламурот, елеганцијата и софистираноста. Неизбришлив печат во модата оставија Одри Хепберн, Елизабет Тејлор, Мерилин Монро, Софија Лорен,…

1 2 3 90