Пребарува: Настани

Настани
Третирај ја бојата како прозорец во човечката душа – Василиј Кандински
Од

Големиот руски уметник и теоретичар, еден од славните сликари на експресионизмот, автор на првата апстракција во светот, „Сликата со круг“ – Василиј Кандински е роден…

Архитектура
Новата библиотека „Ооди“ во Финска со роботи-библиотекари
Од

За својот 101. роденден Финска си подари библиотека во вредност од 98 милиони евра, во која ќе “работат” роботи, наместо библиотекари. Новата Централна библиотека на…

Настани
“Ти не го создаваш филмот, тој те создава тебе” – Жан Лик Годар- роден на денешен ден
Од

Жан-Лик Годар e режисер, сценарист и критичар кој како малкумина во историјата на кинематографијата успеале да внесат толку возбуда и да добијат пофалби од страна…

Култура
Љубеше само еднаш и тоа погрешен човек: Марија Калас, родена на денешен ден
Од

Жената со божествен и истовремено, демонски глас, беспрекорна убавина и забележителна несигурност, љубеше само еден и тоа, погрешен човек. Иако родена во Њујорк, оперската дива…

1 2 3 23