Пребарува: Култура

Дизајн
Британски уметник создава скулптура за да укаже на нашата опседнатост со телефоните
Од

Сите сме свесни, дека голем дел од денот го трошиме на нашите мобилни телефони, гледајќи работи кои навистина не не поттикнуваат на размислување. Се чини…

Култура
Ренесансниот човек на модерниот американски филм – Дејвид Линч, роден на денешен ден
Од

Мајсторот на надреализмот, режисерот Дејвид Линч создава филмови веќе половина век и тој е еден од најголемите режисери во современиот филм. Мрак, тајни, мистерии, напнатост…

Култура
Светот што лебди помеѓу сонот и јавето – Федерико Фелини, роден на денешен ден
Од

Кога станува збор за надреалниот филмски свет на Федерико Фелини, што лебди помеѓу фантазијата, мечтите, соништата и јавето – ништо не е претерано или отповеќе.…

Култура
Човек може и да не го сака, но не може да премине рамнодушно преку него… Едгар Алан По – роден на денешен ден
Од

Едгар Алан По (19 Јануари 1809 – 7 октомври 1849), американски писател, поет, уредник, критичар е роден во шкотско-ирско семејство во Бостон, Масачусетс. Тој е…

Забава
Кој ги облекуваше славните убавици од ерата на златниот Холивуд
Од

Во средината на 20от век во Холивуд владееше гламурот, елеганцијата и софистираноста. Неизбришлив печат во модата оставија Одри Хепберн, Елизабет Тејлор, Мерилин Монро, Софија Лорен,…

Култура
Мето Јовановски, роден на денешен ден
Од

Еден од најистакнатитемакедонски актери, познат по својот оригинален пристап на актерската мајсторија, фокусиран кон откривањето на своите потенцијали и нивно постојано надградување, Мето Јовановски е…

1 2 3 14