Иако земјата денес е во рушевини, некогаш не било така. Сирија е една од државите со најдолга и најсофистицирана историја на светот. Била дел од некои најголеми царства на светот, вклучувајќи ги египетското, персиското и романското.

Некогаш ја сметале за воена и политичка сила на Блискиот исток, со богата економија, античка археологија и иновативна IT индустрија. Сето тоа е големо минато откако во Сирија, веќе 7 години беснее граѓанска војна во која се вмешани и најголемите светски сили.

Денес, сириските градови се разорени, а повеќе од 500.00 сиријци загинати во судирите, додека на 6 милиони се избегани од земјата!

Извор: boredpanda
Автор:Hannah Karim, Artist – Filmmaker

Насловна фотографија: The Atlanti

Остави одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.