Серија куќи покриени со земја се изградени во градот Сивас во централна Анадолија, како дел од Хобитско растечко одморалиште, кое привлекува туристи од целиот свет, а особено љубителите на култната сага Господарот на прстените.

Инспириран со изгледот на Хобитските домови домови, кои се наоѓаат во подножјата на планинските возвишувања, овие шармантни домови се наменети за животот под земја, а ги карактеризираат кружните препознатливи отвори.

Во областа за пикник и одмор, Pasabahçe, на седум километри од градот Сивас, во првата фаза се изградени седум куќи, по големиот интерес на туристите од Европа, но исто така и од Австралија, Кина и Јапонија одлучно е значително да ги прошири своите капацитети.

Со втората фаза од проектот, бројот на куќи се зголеми на 24. Тие содржат се што е потребно за живот и одмор: кујна, дневна соба, спална и бања. Тие се исто така многу пространи и пријатни: нивната локација под земја овозможува во летата да имаат пријатна температура, а во зимите топла.

Градските власти имаат намера понатаму да го прошируваат селото Хобит и да го понудат на туристите од целиот свет како  уникатен одмор. Градоначалникот на Сивас, Сами Ајдин, смета дека нема ограничувања во однос на бројот на куќи што треба да се градат ,бидејќи се изградени во внатрешноста на ридот и без нарушување на природата.

“Хотели со пет ѕвезди може да се најдат на секоj чекор, но тешко е да се најде место во природата каде што децата можат да играат мирно и каде што можете да се одморите”, рече градоначалникот Ајдин.

Куќите се изнајмуваат на седум или десет дена, по цена од 120 турски лири дневно.

Остави одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.