Пребарува: Патувања

Дизајн
Јапонските возови за спиење изгледаат едноставно од надвор, но…
Од

Во 1960-тите, економијата на Јапонија растеше брзо, вклучувајќи ги и иновациите во железничкиот транспорт. Првиот модерен бум кај брзите возови започна во 1964 година и…

Архитектура
Во Египет привршува изградбата на најголемиот музеј на една цивилизација
Од

Годинава се очекува отворање на Големиот Египетски Музеј, прокт вреден милијарда долари, на кој работат околу 5.000 градежници. Музејот, кој е позициониран недалеку од древните…

Архитектура
Ветена земја: Најбогатата Европска држава нема аеродром и железница, но има задолжителен годишен одмор
Од

Иако е најбогата земја во Европа, според проценката на ЦИА, Лихтенштајн нема аеродром, ниту железница, а граѓаните имаат пауза за ручек која трае дури 90…

Архитектура
На 5 Февруари 1924 Кралската Опсерваторијата во Гринич започнала со емитување на радиосигнал за точно време на секој час
Од

Средното време по Гринич (крат. GMT, од англ. Greenwich Mean Time) е поим што првично означувал средно сончево време на Кралската опсерваторија во Гринич, Лондон.…

1 2 3 17