Пребарува: Настани

Култура
Ренесансниот човек на модерниот американски филм – Дејвид Линч, роден на денешен ден
Од

Мајсторот на надреализмот, режисерот Дејвид Линч создава филмови веќе половина век и тој е еден од најголемите режисери во современиот филм. Мрак, тајни, мистерии, напнатост…

Култура
Светот што лебди помеѓу сонот и јавето – Федерико Фелини, роден на денешен ден
Од

Кога станува збор за надреалниот филмски свет на Федерико Фелини, што лебди помеѓу фантазијата, мечтите, соништата и јавето – ништо не е претерано или отповеќе.…

Култура
Човек може и да не го сака, но не може да премине рамнодушно преку него… Едгар Алан По – роден на денешен ден
Од

Едгар Алан По (19 Јануари 1809 – 7 октомври 1849), американски писател, поет, уредник, критичар е роден во шкотско-ирско семејство во Бостон, Масачусетс. Тој е…

Култура
Мето Јовановски, роден на денешен ден
Од

Еден од најистакнатитемакедонски актери, познат по својот оригинален пристап на актерската мајсторија, фокусиран кон откривањето на своите потенцијали и нивно постојано надградување, Мето Јовановски е…

Настани
На денешен ден: Младиот студент Јан Палах се самозапали во знак на протест против инвазијата на СССР врз Чехословачка
Од

Јан Палах (11 Август 1948 – 19 Јануари 1969) беше чешки студент по историја и политичка економија на Карловиот универзитет во Прага. Тој извршил самоубиство…

1 2 3 26