Пребарува: Архитектура

Архитектура
Смарагдната џамија, мавзолеј на кралот на светлината, една од најубавите џамии на светот
Од

Шах Чераг, што во превод значи “Кралот на светлината“ е позната и како смарагдна џамија и едно од трите најважни одочастија во Иран Во иранскиот…

Архитектура
Продаден поранешниот дом на Мухамед Али
Од

Боксерскиот шампион, кој почина во 2016. година, беше сопственик четири децении Мухамед Али беше американски професионален боксер, активист и филантроп. Го носеше прекарот “најголемиот“ и…

Архитектура
Неколку ремек-дела на архитектурата кои треба да ги видите во животот
Од

Архитектонските градби можат да бидат исто толку многу впечатливи како и поезијата, мизика или сликарството. Сепак, градбите се облик на уметност низ кои можеме да…

Архитектура
Во Мексико започнува да се гради највисоката статуа на Исус Христос во светот: Ќе биде двојно повисока од највисоката досега
Од

На почетокот од оваа година во Мексико ќе се започне со изградба на најголемата статуа на Исус Христос во светот. Скулптурата е наречена Cristo de…

Архитектура
Комплексот “Трибека“ во Москва
Од

Двоспратните  апартмани во поранешната зграда на московската фабрика за пресметковни и аналитички машини, именувани по В.Д. Калмиков, сега се стамбен комплекс “Премиум Трибека“. Висината на…

Архитектура
“Големиот бран“ на Кацушика Хокусаи осамна на фасадите на Московски згради
Од

Гламурозното и надалеку познатото дело на јапонскиот уметник Кацушика Хокусаи „Големиот Бран над Канагава“, прекри цел еден блок на стамбени згради во руската престолнина. Интересно…

1 2 3 47